Nederland heeft gekozen voor een wettelijk streefcijfer om een betere balans tussen mannen en vrouwen in bestuurlijke en toezichthoudende functies te realiseren. Grote bedrijven zijn vanaf nu verplicht om meer vrouwen in de leiding te benoemen. Een wetsvoorstel om een zogeheten vrouwenquotum of streefcijfer aan te houden in de top van het bedrijfsleven werd afgelopen jaar aangenomen. Over de noodzaak van een wet is jarenlang gesteggeld.
Met de wet worden grote vennootschappen verplicht om in het bestuursverslag te rapporteren over de plannen om het aantal vrouwen en mannen in de top gelijk te krijgen.
Grote naamloze en besloten vennootschappen worden verplicht om streefcijfers op te stellen om de verhouding tussen mannen en vrouwen in de leiding van het bedrijf evenwichtiger te maken. Daarover moeten ze jaarlijks rapporteren. Het gaat om ongeveer 5000 bedrijven die niet beursgenoteerd zijn.

Door alle publiciteit over het wettelijke streefcijfer is er binnen ondernemingen meer aandacht voor het m/v-diversiteitsbeleid. Veel ondernemingen kiezen ervoor dit cijfer van minimaal een derde vrouw ook na te streven voor de top van hun bedrijf en het aantal vrouwen op managementposities. En kiezen ervoor gericht vrouwelijke kandidaten te zoeken. Ook steeds meer familiebedrijven zoeken naar vrouwelijke commissarissen en management/directiefuncties.
Management- en directieteams gaan door integratie van vrouwelijke leden meer teamgericht werken. Door plaatsing van meer vrouwen in eindverantwoordelijke functies zal indirect ook de kwaliteit van mannen toenemen; er ontstaat meer concurrentie. Diverse bedrijven presteren beter, aldus Ingrid Thijssen, Voorzitter VNO NCW.